dimarts, 6 de gener del 2015

17/12/2014

L'últim dia d'hípica del primer trimestre, vam repassar les parts del cavall i la Rosa ens va donar unes fitxes per aprendre el vocabulari de les parts del cavall amb angles. que s'hauran de fer a casa durant les vacances de Nadal.

ANATOMIA DE L'UNGLA

La peülla és la caixa de naturalesa còrnia que protegeis la zona distal del dit dels cavalls, constitueixen en el seu conjunt una estructura especialitzada que suporta el peu.

És poden diferenciar 3 parts:
-La tapa o muralla
-La palma o base de la peülla
-La ranilla


LA TAPA

És la zona visible  del casc, creix des de la corona cap el terra a raó d'un centímetre al mes aproximadament i la seva part superior està recoberta.


LA PALMA 

En aixecar l'extremitat podem apreciar la seva base, el que anomenem palma.

LA RANILLA

Una peülla en bona qualitat ha de ser casi tant ample com llarga.




PART PRÀCTICA

Avui hem començat muntant un cavall per parelles, com les setmanes anteriors, en segon lloc em fet quadres(cadascú la seva quadra) i per finalitzar les classes de hípica hem fet maneig i hem aprés definitivament com es posa a brida al cavall.

PRACTICA DEL 10/12/2014


NETEJA DE QUADRES


Avui hem fet la neteja de quadres de forma individual, i cadascú ha escollit una quadra per netejar. Jo he escollit la quadra de la Odri, una quadra bastant neta però amb molta palla, aquest fet m'ha fer que em costes realitzar la neteja.




MANEIG


Jo i la meva parella, el Marc Pascual, vam tindre que anar a buscar a la Neu al Padock, una euga que no es deixa agafar fàcilment, vam portar civada per intentar agafar-la, però ens resultava impossible. Per aquest motiu ens vam quedar sense cavall, llavors vaig fer la classe de maneig amb el Punki, ajudant al Raul i la Sergio a nejar-lo, a posar-li la sella i els protectors.

 Un cop que teníem el cavall tot preparat, el Sergi ens va fer valorar la feina que havia fet l'altre grup, i després els errors que havíem comes, els havíem de corregir.

Després d' això vam repassar les parts de la brida i de la sella, però com amb la Rosa no havíem fet totes les parts de la muntura, el Sergi en va fer buscar per deures, aquelles parts de la sella que no sabíem.

MUNTAR


La Samoa, una euga molt tossuda i per aquest motiu la practica de muntar em va sembla molt cansat, ja que havia de fer que la Samoa faci el que jo li menava, cosa que li costava obeir.Va haver-hi un moment de la practica que la Samoa es va espantar i va fer que no volgués passar per on jo volia que passes, però jo no vaig perdre la calma i vaig resistir per controlar el cavall,, fins que la Clara va venir i li va ensenyar que no passava res i així fer que la euga es tranquil·litzes.

La practica d'aquest dia va ser diferent que a la resta de dies, és a dir, que vam muntar el cavall de manera lliure i no anàvem en fila indià. També ens va fer practicar el gir fent siga saga i la frenada parant entre unes peses que hi havia col·locat la mestre en el terra, que s'havia d'aconseguir frenar el cavall que que es mantingues recte.



TEORIA DEL 10/12/2014

PARTS EXTERIORS DEL CAVALL


PARTS DEL CAP
  1. Clatell
  2. Serrell 
  3. Front
  4. Cara
  5. Morró
  6. Nariu
  7. Boca
  8. Llavis
  9. Barres
  10. Llengua
  11. Geniva
  12. Paladar
  13. Barba
  14. Sotabarba
  15. Solc mandibular
  16. Gola 
  17. Orelles
  18. Pols
  19. Solc ocular
  20. Arcada orbitària
  21. Ull
  22. Galta


PARTS DEL TRONC
  1. Crinera/ crin
  2. Tràquea
  3. Ample del coll
  4. Solc de la jugular
  5. Creu
  6. Dors
  7. Maluc
  8. Cua
  9. Pit
  10. Costellam
  11. Cinglera
  12. Aixella
  13. Ventre


PARTS DE L' EXTREMITAT DAVANTERS


  1. Espatlla
  2. Rabassa
  3. Braç
  4. Colze
  5. Avantbraç
  6. Coll
  7. Genoll
  8. Canya
  9. Esperó
  10. travador
  11. Corona
  12. Casc
PARTS DE L' EXTREMITATS POSTERIORS 
  1. Cuixa
  2. nateja
  3. greixet
  4. cama
  5. garreta
 

PRACTICA DEL 3/12/2014

Després de  la classe teòrica, sobre a les 9:00 del matí,vam continua amb l' examen practic de quadres i de muntar, que no vam poder fer, per motius meteorològics.  Per tant el meu grup, vam comença a fer l' examen de la neteja de quadres de manera individual, aquell dia em va tocar fer la quadre del Shadow, una quadra molt bruta i a més a més amb molta palla, però tot i així me'n vaig sortir força bé i complint amb l' objectiu que la Rosa ens demanava. 

Un cop acabada la tasca de les quadres i que s' acabes l'hora, vam continuar el dia fent l' examen de muntar.

La Clara després d'assignar-me a la Retxa, vam prepara els cavalls per muntar  i vam anar cap a la pista. En allà primer de tot, avanç de pujar en el cavall, havíem d' ajustar la singla i posar-nos els estreps a la nostra mida.

Aquell dia va ser el meu primer dia que vaig poder pujar a la euga sola, i això em va fer pujar l' autoestima. Seguidament vam continuar amb l' eximent seguint les indicacions de la mestra.

En aquell dia ja teníem que saber anar  al pas, el tros, saber frenar de forma correcte, també tenir una bona col·locació sobre del cavall, etc.



  

TEORIA 3/12/2014

El dia 3 de desembre la Rosa ens va donar les notes del examen que vam fer el dia anterior d'hípica. Seguidament tres companys van exposar la seva Presentació de la raça i  del bloc, però com no hi havia internet no vam poder-ho exposar, per tant la mestra simplement ens va explicar com farà la valoració del bloc i que ens deixava tres dies per aquells alumnes que no tenien el bloc el 100% en condicions per poder ser aprovat. Al acabar, vam continuar fent les dos rases de cavall que faltaven per fer.


CAVALL BERBER / BARBARESC
Origen

Prové del Nord Àfrica, originari del Marroc, de la zona del desert, cavall molt resistent a la calor que s’ utilitza per fer llargues travesses.  Va ser Introduït pels àrabs d'on va sortir el cavall andalús i creuat pels Anglesos per la cia de cavalls de carrera, originalment s' utilitzava per la cavalleria.

Caràcter (sang calenta)

Cavall dur, no es delicat ni feble, mòlt resistent, aparentment mandrós, valent  i dòcil.

Característiques generals
  • Color tord, o castany fosc.
  • Cap estret,coll allargat i pit estret.
  • Gropa arrodonida, espatlles planes i rectes.
  • Cua baixa.
  • Extremitats primes i dures.












CAVALL MENORQUÍ
Origen

El cavall menorquí és la raça de cavall pròpia de Menorca.
La seva existència és molt antiga. És un exemple de raça preservada al llarg dels segles. Té el su¡eu origen en els cavalls meridionals de la península Ibèrica. És un parent estret del cavall mallorquí i del cavall català, aquest últim ja extingit. Sempre ha sigut apreciat tant pel camp com per l' equitació.
En el 1988 aquest cavall va ser reconegut com una raça.
Actualment té altres finalitats destacant esdeveniments esportius de doma clàssica.

Caràcter (sang calenta)

És una raça de cavall valent, tranquil i obedient.

Característiques generals

  • Sempre de color negre.
  • Cua baixa de pèl llarg i fort.
  • Tronc allargat, orelles amb orientació divergent i mòbils de mida mitjana.
  • Extremitats llargues.









dilluns, 5 de gener del 2015

EXAMEN TEÒRIC I PRACTIC

26/11/2014

Aquest dia vam realitzar l'examen d'hípica, tant com el teòric com el pràctic. En l'examen practic havíem de realitzar les tasques que els nostres monitors de maneig, de munta i de quadres ens havien ensenyat, però aquell dia va ser el dia que sens va posar a ploure a bots i barrals, i per aquest motiu el meu grup només vam poder realitzar l' examen de maneig. 

Igualment, per no deixar escapar el temps a l'hora que ens tocava muntar, vam aprofitar el temps, i la Clara ens van ensenyar a engreixar el material de cuir, com la muntura i les brides dels cavalls.

  1. Per realitzar l' engreixament s' agafa el sabonet i una esponja.
  2. Es posa el sabonet en aigua fins que quedi tou.
  3. Seguidament es frega el sabonet a l'esponja.
  4. Un cop que l'esponja està pringada del sabonet, s'escampa per la muntura o la brida, sempre s'ha d'engreixar las parts que siguin de cuir.
  5. Després del sabonet, esposa el greix ben escampat.

Alhora de la neteja de quadres,com va deixar de ploure, el meu grup la vam fer per parelles, cosa que en els altres grups ho van tenir que fer de manera individual, e inclús també hi va haver un grup que va tindre que fer la neteja amb els cavalls dins de la quadra. Per sort nosaltres vam fer la neteja com ho havíem fet sempre i sense la responsabilitat de no fer mal al cavall.