dissabte, 6 de desembre del 2014

1re trimestre

MANEIG

La Neu és una euga alvina  de mida petita i una mica esquerpa,  perquè s acosti li vam donar la civada i vam aprofitar per poder posar-li la cabeçada i traslladar-la cap el destra, on li vam realitzar la neteja, però per poder fer la neteja, abans necessitem anar a buscar la seva bossa d'estris de netejar, que  sol estar davant de la seva quadra, en el penjador. 

Per començar a fer la neteja haurem d'utilitzar la rasqueta de goma, raspallant-lo fent cercles per treure la brutícia més grossa de tot el cos, a la vegada, amb el respall d'arrels, s'utilitza per treure la pols que se li acumula. Mentre que  la meva companya realitzava aquesta feina, jo em vaig dedicar a raspallar-li la crin i la cua amb el  raspall de la crin. Després d'això, amb el raspall fi li vaig raspallar la cara i per últim em vaig dedicar a netejar-li els cascos. Aquesta tasca em va resultar bastant complicada, ja que va se el meu primer dia en fer-ho i no tenia els coneixements per realitzar la feina amb rapidesa i facilitat, però tot i així la Neu, l'euga, es va deixar agafar les potes, i això va fer que em resultes més fàcil fer-li la neteja, però igualment hi havia el perill de que cavall et trepitges al intentar posar el peu al terra.

COM POSAR UNA SELLA


El Sergi el monitor ens va explicar com col·locar la sella, i ho vam posar en pràctica amb la Neu:
  1. En primer lloc s'haurà de lligar el cavall amb la cabeçada de quadre. Sempre que es lliga un cavall, s'utilitzarà el nus de seguretat. 
  2. Abans de posar-li la muntura, s' haurà de realitzar la neteja del cavall, com ho hem fet anteriorment.
  3. Un com que ja tenim el cavall net, li posarem el dessuador, a sobre de la creu del cavall. Després se li posa el protector de dors.
  4. Per acabar se li posar la sella, que té que tindre els estreps recollits sobre l' acció. La sella s'ha de subjecta amb la cingla, que la part elàstica s'haurà de col·locar en el canto esquerra del cavall. Hi han un punts previs que s'han de realitzar obligatòriament abans de lligar la cingla amb els cingladors.


QUADRES 29/10/2014

Netejar la quadra de la RETXA, és una euga baixeta de pel fosc, el seu caràcter tranquil la fa òptima per la montar dels infants,  cada cavall te la seva cabeçada situada just el davant de la quadra el primer que vaig fer és agafar la cabeçada de la RETXA per posar-li i endur-me-la cap a fora, la meva companya es va cuidar d' obrir la porta i de tancar-la darrera meu, mentre li col·locava la cabeçada l euga estava submisa, un cop llegada l´ euga vam anar a buscar els estris,  dues forques, una pala i una carreta, primer es fa lloc  amb la forca treien la palla dels racons i  acumulant-la el mig, després es va separar la palla neta de la brut, la palla neta es torna a col·locar els racons i la bruta a la carreta,  cada escúna  va treballar en un cantó oposat,  el excés de palla ens va dificultar la feina perquè no teníem espai per posar-la, es va  rasca el terra amb la pala per treure la brutícia enganxada, i  es va escampa la palla neta dels racons de forma homogènia per tota la quadra, com que hi havia molta palla no va ser necessari anar a buscar més bales. Un cop fet això només cal comprovar que tingui l'abeurador net.

dilluns, 1 de desembre del 2014

TEORIA DE LA U3 DEL 29/10/2014

29/11/2014

Tercer dia en la hípica on a la primera hora, la Rosa ens va donar unes fitxes per repassar les parts de la sella que vam donar el dia anterior, i va continuar ampliant informació de les selles.

TIPUS DE SELLES

MUNTURA ANGLESA



Doma: Faldons llargs i vertical. Amb aquest tipus de sella el que busquem és tenir el màxim contacte amb el cavall i així poder-lo controlar amb més facilitat.

Salt: Faldó avançat amb el seient més aixecat per facilitar el salt i amb la cingla enganxada.



Mixta: És una barreja de les dues selles, cos que fa que  ens serveix per tot i amés a més es busca que hi hagi una comoditat a sobre del cavall.





Ruta: Es caracteritza perquè són fàcils de netejar. Té unes anelles que ens ajuden a poder portar coses, durant la ruta (aigua, menjar, roba ..).





















MATERIAL DE MUNTA

EL DESSUADOR

És una peça de roba que es posa abans de posar el protector de dors i abans de posar-li la sella. La seva funció és d'agafar la suor que el cavall desprèn quan realitzar les activitats que nosaltres li manem.


EL PROTECTOR DE DORS

Els protectors de dors milloren l'adaptació de la muntura al cavall i la seva funció és  la de protegir del cavall de l'impacte entre el genet i el cavall.




ELS ESTREPS

Hi existeixen  diferents tipus d'estrep, però el més comú és l' estrep de seguretat que serveix per evitar que el peu es quedi enganxat en cas de que el peu et rellisqui.

Un estrep es sol col·locar a un 1/3 del peu, és a dir, a la punta.



LA FUSTA

S' utilitza des de sobre del cavall i serveix per marcar els cavalls quan no fan les coses que se'ls hi demana.






LA TRALLA


S'utilitza des del terra i serveix també per marcar el cavall per que et faci cas quan li manes un ordre.




LA MANTA

Existeixen diferents tipus de mantes segons a l'època de l'any en que estem i cada manta té la seva funció.


  1. D'estiu: protegeix a la nit.
  2. Secant: serveix per eixugar el cavall quan està mullat.
  3. Hivern: serveix per abrigar-lo del fred tant com del exterior com en el box.































BENES / PROTECTORS / CAMPANES


S'utilitzen per donar suport i protegir el cavall.

N'hi han de diferents tipus segons la seva col·locació i la seva funció:
  • Benes de descans o de viatge.

  • Benes de cua o salva-cues

  • Protectors de genolls.

  • Protectors de garreta, cascos i tendons.

  • Protector de salt: La part del davant on hi ha l'os, no està protegida perquè així s'assabenta de que s'ha donat contra la balla, cosa que ho ha d'evitar si no es vol fer mal i així fer que el cavall les salti perfectament per poder guanyar els concursos.